Kenneln grundades på Island 1990 när jag köpte min första renrasiga hund, Mosfells Kleopatra, en underbar tik av rasen irländsk röd setter. Det var dock inte förrän året 1992 som jag ansökte om kennelnamn när det var dags att registrera min första kull av rasen Irländsk röd setter. Varför ansökte jag då om ett sånt namn som YRAR. Jo det finns en enkel förklaring på det. Jag heter Agnes Ýr Thorlaksdottir och kennelnamnet är mitt mellannamn.
Jag är medlem i Svenska Kennelklubben, Chinese Crested Club, Svenska Dvärghundsklubben
Jag har gått SKK:s uppfödarutbildning och gjort Chinese Crested Club:s uppfödarutbildning med godkänt resultat.
Raser
Ett flertal raser har passerat kenneln genom åren. Det har funnits Irländsk röd setter, Islandshund, Dalmatiner, Papillon och Shetland sheepdogs. När jag sommaren 1998 beslutade att flytta kenneln till Sverige följde tio hundar med mig. Tre irländska settrar, en dalmatinerhane, fyra shelties och två papillons. De första åren efter flytten tog jag det lugnt och det var först 2003 som jag tog upp min avel igen med min C-kull av rasen irländsk röd setter.
Chinese Crested
Jag såg min första Chinese Crested på Stora Stockholm redan 1990 och rasen tog mig redan då med storm. Det var dock inte läge till att skaffa en då utan jag ägnade de följande åren att läsa om rasen och drömma om den. Det var först 2002 som min första Chinese Crested flyttade in i kenneln. En brakhårig nakendam från kennel Proud Pony som fick namnet Donna. Några månader senare köpte jag in en tik till från kennel Lohamra, min älskade lilla Stella, som endast ett år gammal sprang i skogen och försvann. Det gör fortfarande ont att tänka på henne.
I dag föder jag enbart upp Chinese Crested på kenneln. Till en början fanns här bara tikar men hösten 2009 började grabbarna flytta in. Ett beslut jag ångrar endast när tikarna höglöper.
Hundarna i dag
Numera finns det på kenneln ett antal Chinese Crested, några unga på tillväxt, några som går i avel och några som har gått i pension. Hundarna är sparsamt utställda men alla avelsdjur har gått minst ett varv i uställningsringen och fått utlåtande från en domare. Många av avelsdjuren har också blivit beskrivna via BPH (Beteende och personlighetsbeskrivning hund).